Șoaptele cărților 2022

Într-o lume a evoluției accentuate a tehnologiei, a învățământului online și a pierderii treptate a reperelor, literatura este o șansă a (re)găsirii sinelui, valorilor, frumosului din noi și din alții.

Proiectul nostru se vrea un ghid al acestei cunoașteri și intercunoașteri, un dialog între generațiile tinere care nu au avut șansa/timpul să descopere sau să împărtășească altora din descoperirile lor.

Antrenând elevi din toate ciclurile, stabilim o coeziune spirituală în cadrul colectivității școlare pe care o îndrumăm. Operele propuse vor armoniza trecutul cu prezentul, personaje celebre, dar și mai puțin cunoscute, competențe și domenii diferite (muzică, teatru, arte plastice). Cei implicați vor descoperi în ei sau în ceilalți valori umane sau aptitudini necunoscute până acum (empatia, jocul de rol, spiritul de competiție, capacitatea de a relaționa cu cei de vârste diferite, plăcerea de a lucra împreună). Unele dintre acestea au chiar relevanța în procesul de orientare școlară și profesională.

Finalitatea proiectului va fi atinsă când cei implicați vor înțelege că lectura e o plăcere care nu aduce doar satisfacții de moment ci o pasiune fără vârstă care te împlinește ca om în orice etapă a vieții ai fi. E o activitate care îți aduce doar beneficii și îți cere în schimb doar timp.

Să ne facem timp pentru experiența lecturii!

Proiectul educațional „Șoaptele cărților” are drept scop organizarea de acțiuni comune, preșcolari-elevi din învățământul primar/gimnazial/liceal într-un cadru adecvat, care să contribuie la formarea deprinderilor de literație ale preșcolarilor și elevilor, stimularea interesului lor pentru lecturile de calitate, purtătoare ale mesajului valorii autentice, formarea și dezvoltarea aptitudinilor literare și artistice.